Sunday, November 6, 2016

Από την Αυστραλία στην Κύπρο: «Ζώντας σε δύο ζώνες ώρας…»

Από την Αυστραλία στην Κύπρο: «Ζώντας σε δύο ζώνες ώρας…»

Sevgul Uludag

caramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

Ο φίλος μας Κώστας Κωνσταντή μοιράζεται μαζί μας μια είδηση από την Αυστραλία που μας αφορά όλους: Διαφορετικές ζώνες ώρας στην ίδια χώρα!
Λέει: «Σημείωση στους Κύπριους που θα ξυπνήσουνε με παράλογες διαφορές ζωνών ώρας αυτή την Κυριακή. Απλά για να γνωρίζουν όλοι, οι πολιτείες New South Wales (NSW) και Queensland είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ πολιτείες της γιγαντιαίας Αυστραλίας. Είναι λογικό να έχουν διαφορετικές ζώνες ώρας καθώς καλύπτουν κυριολεκτικά ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ εκτάσεις της επιφάνειας του πλανήτη. Υπάρχουν άλλες συνοριακές πόλεις στην Αυστραλία που έχουν 15 και 30 λεπτά διαφορά από τις γειτονικές τους πολιτειακές πόλεις. Αυτό έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια χώρα. Όσο για την Κύπρο είναι ένα αξιολύπητο ανέκδοτο ότι δεν μπορούμε να συντονίσουμε τις ίδιες ζώνες ώρας σε ένα τέτοιο μικρόκοσμο.»
Όμως το κείμενο από το News.com.au – Australian news που μοιράζεται μαζί μας, με τίτλο «Ζώντας σε δύο ζώνες ώρας…» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάγνωση.
Θέλω να το μοιραστώ μαζί σας για να αντικατοπτριστεί ο παραλογισμός του να ζεις σε δύο διαφορετικές ζώνες ώρας στην Κύπρο… Η είδηση που μοιράζεται μαζί μας ο Κώστας Κωνσταντή χρονολογείται από τον Οκτώβριο 2015 – όμως έχει «νόημα» στην «ανόητη» κατάσταση που βρισκόμαστε… Αυτό είναι το άρθρο έτσι ώστε να προβληματιστούμε:

«Φανταστείτε να μην γνωρίζετε ποτέ τι ώρα είναι. Θα προλάβετε τα καταστήματα ή το ταχυδρομείο πριν να κλείσουν, χάσατε το ραντεβού σας στο γιατρό και θα πάρετε τα παιδιά από το σχολείο στην ώρα τους όταν σχολάσουν;
Αυτή είναι η εκνευριστική πραγματικότητα για εκείνους που ζουν μεταξύ δύο ζωνών ώρας στις δίδυμες πόλεις της Coolangatta στην πολιτεία Queensland και Tweed Heads στην πολιτεία NSW.
Την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη όταν η θερινή ώρα φέρνει την πολιτεία NSW μια ώρα μπροστά, είναι εφιάλτης για όσους ζουν και εργάζονται στα σύνορα αυτών των δύο πολιτειών.
Χρειάζονται να έχουν συνεχώς δύο ρολόγια – ένα για την κάθε ζώνη ώρας.
Ο Casey Barnes λέει ότι το Kingscliff, νότια του Tweed Heads είναι «ένα όμορφο μέρος για να ζεις αλλά μόλις μπαίνει η θερινή ώρα, η ζωή μας γίνεται εφιάλτης».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΖΩΝΕΣ ΩΡΑΣ
Σίγουρα, υπάρχουν οφέλη. Οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά γίνονται δύο φορές στις δίδυμες πόλεις – πρώτα στο Tweed Heads στην πολιτεία NSW και μετά απέναντι στο δρόμο στην πόλη Coolangatta στην πολιτεία Queensland. Όμως οι ντόπιοι λένε στο news.com.au ότι η ιδιόμορφη κατάσταση είναι ως κυρίως ένας αγώνας.
«Ποτέ δεν ξέρω τι ώρα είναι και συνήθως αυτοσχεδιάζω» λέει η Vanessa Vardi που ζει στην πολιτεία NSW και εργάζεται στην πολιτεία Queensland.
«Οι έξοδοι τα βράδια στο μέσο της βδομάδας είναι σχεδόν αδύνατες – φτάνω στο σπίτι στις 7:30 μ.μ. (στη NSW) και οι περισσότερες δραστηριότητες έχουν τελειώσει μέχρι τις 8 μ.μ.. Αν είχα μικρά παιδιά θα αγανακτούσα με την έλλειψη διαθέσιμου χρόνου για να περάσω μαζί τους πριν να πάνε για ύπνο.
«Ο σύντροφος μου περνούσε πολύ χρόνο μόνος του … σαν να με περίμενε να πάω στο σπίτι, γεγονός που ασκούσε επιπρόσθετη πίεση στη σχέση μας.»
Η Reenie Henderson, ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης, που ζούσε στο Tweed αλλά μετακόμισε στο Palm Beach της πολιτείας Queensland το 2006, δήλωσε ότι ήταν «χάος» να έχεις να αντιμετωπίσεις δύο ζώνες ώρας.
«Δεν φορώ ρολόι διότι απλά προσθέτει στη σύγχυση» είπε. «Και αν ρωτήσεις κάποιο να σου πει την ώρα, πρέπει να ρωτήσεις «Αυτή η ώρα είναι του Queensland ή του NSW;» Και αν είσαι πολύ τυχερός θα πετύχεις κάποιο που μόλις έφτασε από το Perth και θα σου πει «Δεν έχω ιδέα τι ώρα είναι.»
«Μπορεί να θέλω να πιώ καφέ με ένα φίλο που ζει στην άλλη πολιτεία, του οποίου το παιδί πάει στο σχολείο στην άλλη πολιτεία και μπορεί να μας πάρει 10 λεπτά να κανονίσουμε την ώρα.»
Ο μουσικός Casey Barnes πρόσφατα μετακόμισε με τη νεαρή του οικογένεια από το Gold Coast στο Kingscliff, νότια του Tweed Heads.
«Είναι ένα όμορφο μέρος για να ζεις αλλά μόλις μπαίνει η θερινή ώρα, η ζωή μας γίνεται εφιάλτης» είπε.
«Η γυναίκα μου εργάζεται στο Burleigh (στο Queensland) και έτσι κάθε μέρα περνά τη ζώνη ώρας δύο φορές για να πάει στη δουλειά και να επιστρέψει στο σπίτι.
«Κάποιοι λένε ότι είναι μόνο μια ώρα αλλά έχει τεράστιο αντίκτυπο. Ξεχνάς ότι είναι τα μικρά πράγματα, όπως τα καταστήματα, τα ραντεβού στο γιατρό, να προλάβεις το ταχυδρομείο και το να ξεχνάς ότι δεν έχεις εκείνη την επιπλέον ώρα για να φτάσεις πριν να κλείσουν.
«Και το «Εννοείς ώρα του Queensland ή του NSW;» που είναι πάντα μια καθημερινή συνομιλία.»
Ο Barnes λέει ότι το να είσαι επαγγελματίας μουσικός το κάνει ακόμα πιο μεγάλη πρόκληση. Το μέλος της ομάδας του Australian Idol έχει να συντονίσει ένα πολυάσχολο πρόγραμμα με συναυλίες, promos και συνεντεύξεις σε δύο ζώνες ώρας – χωρίς να αναφέρουμε ότι πρέπει να πηγαίνει στο κάθε ένα έγκαιρα.
Λέει ότι οι συναυλίες αργά το βράδυ στο Brisbane και το Gold Coast στην άλλη πλευρά επίσης κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα με τα δύο του παιδιά, ηλικίας επτά και δύο.
«Θα τελειώσω (μια συναυλία στο Queensland) τα μεσάνυκτα (ώρα NSW) και είναι ήδη 1π.μ. μέχρι να κατεβώ από τη σκηνή και να πακετάρω, να μπω στο αυτοκίνητο και να οδηγήσω μισή ώρα μέχρι το σπίτι, μιλούμε ότι περνούν τρεισήμισι ώρες πριν να πάω στο κρεβάτι» λέει ο Barnes.
«Και μετά πρέπει να αναπροσαρμοστείς στην ώρα του NSW για να ετοιμάσεις τα παιδιά και να πας δουλειά το πρωί.
«Για μένα δεν έχει διαφορά αν έχουμε θερινή ώρα ή όχι. Όπως και να έχει το πράγμα, νομίζω ότι είναι γελοίο το γεγονός ότι έχουμε ένα τόσο μεγάλο πληθυσμό γύρω από το σύνορο – μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων – και δεν έχει νόημα ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια ζώνη ώρας.»

«ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΙΕΣ»
Η Gail O'Neill, διευθύντρια του Beach House Seaside Resort στην Coolangatta λέει ότι η θερινή ώρα κάνει το πρόγραμμα του προσωπικού της να καταρρέει. Από τα 60 άτομα του προσωπικού της, που είναι μείγμα από έκτακτους, μερικής απασχόλησης και μόνιμους, περίπου οι μισοί ζούνε στην πολιτεία NSW.
«Έχουμε άτομα που έχουν παιδιά στο σχολείο, και μια κυρία που εργάζεται στη ρεσεψιόν … και αλλάζουμε τις ώρες της για να ταιριάζουν με τις ώρες του σχολείο των αγοριών της» λέει η κυρία O'Neill, που είναι επίσης η πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Southern Gold Coast.
«Στον επιχειρηματικό κόσμο έχεις επίσης πολλές επαφές στο Sydney και τη Melbourne (η πολιτεία Victoria επίσης εφαρμόζει τη θερινή ώρα) και υποθέτω ότι το έχουν συνηθίσει, αλλά δεν τους αρέσει.»
Και αν είναι κακό για τους ντόπιους, φανταστείτε πως είναι για τους τουρίστες.
«Είναι πραγματικά αστείο και ακούγεται παράξενο, αλλά έχουμε πολλούς ανθρώπους που νομίζουν ότι η Coolangatta είναι στην πολιτεία NSW – και μιλώ για άτομα που ζούνε επίσης στο Gold Coast» λέει η κυρία O'Neill.
«Έτσι όταν οι επισκέπτες φτάνουν από το αεροδρόμιο και θέλουν να μπουν στα δωμάτια τους, είναι ήδη μια ώρα μπροστά και τους λέμε, «Συγνώμη αλλά δεν είμαστε στη θερινή ώρα». Δεν σκέφτονται αυτά τα πράγματα, είναι σε διάθεση διακοπών.
«Εδώ πουλούμε πολλές εκδρομές στη βόρεια NSW από τη Coolangatta έτσι πρέπει να είσαι σίγουρος ότι τα άτομα στα οποία πουλάς τις εκδρομές κατανοούν πλήρως την ώρα αναχώρησης. Μπορεί να γίνει μεγάλη σύγχυση.»
Το αεροδρόμιο Gold Coast είναι σε μια ιδιαίτερα μοναδική κατάσταση: λειτουργεί σε ώρα Queensland αλλά ο δίαυλος του περνά τα σύνορα της πολιτείας.
Η εκπρόσωπος Karen Harrigan λέει ότι το αεροδρόμιο έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει τις διαφορετικές ζώνες ώρας και αντεπεξήλθε πολύ καλά, αλλά πρόσθεσε: «Έχουμε κάποιες μικρές ιδιορρυθμίες που μας κάνουν να διαφέρουμε από άλλα αεροδρόμια.
«Όταν το προσωπικό και οι επιβάτες βρίσκονται στο κτίριο του αεροδρομίου τα τηλέφωνα τους αλλάζουν ζώνες ώρας – όταν είναι στο νότιο μέρος του κτιρίου τα τηλέφωνα τους αλλάζουν στην ώρα του NSW και όταν είναι στο βόρειο μέρος του κτιρίου στην ώρα του Queensland» είπε.
Ο Andrew Aschman από το Brisbane είπε «Ο συγκάτοικος μου είναι οδηγός φορτηγού και κατά καιρούς κάνει μαζικές παραδώσεις από το Port of Brisbane στη Ballina.
«Αναφέρει ότι η προθεσμία ώρας παράδοσης μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της αλλαγής ώρας.»
Άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή Coolangatta-Tweed προσπάθησαν να κάνουν πιο εύκολη την κατάσταση με την παράλληλη ζώνη ώρας.
Τα Surfside Buses, μια σημαντική επιχείρηση λεωφορείων στην περιοχή, διατηρεί ωράριο του Queensland, ακόμα και για υπηρεσίες στο NSW. Παράλληλα το Twin Towns Services Club, ένας δημοφιλής χώρος εκδηλώσεων στην πλευρά του NSW, μεταφέρει την ώρα των εκδηλώσεων τους μισή ώρα μπροστά στη διάρκεια της θερινής ώρας για να συναντήσει στο μέσο τους πελάτες του από τις πολιτείες Queensland και NSW.
Όμως κάποτε ο καλός προγραμματισμός αποτυγχάνει. Οι άνθρωποι του Queensland παραπονιούνται από καιρό για τα τηλέφωνα τους που πάνε μπρος και πίσω από την τοπική ώρα στην ώρα του NSW, ακόμα και πρόσφατα, αυτό το σαββατοκύριακο.
«Αν περπατώ στο δρόμο, το τηλέφωνο μου θα αλλάξει σε ώρα του NSW διότι είμαι τόσο κοντά στο σύνορο» λέει η κυρία O'Neill.
«Επίσης ξέρω πολλούς που έχουν δύο ρολόγια στο σπίτι τους – νομίζω αν ζεις στη μια πολιτεία και εργάζεσαι στην άλλη, πρέπει να έχεις δύο ρολόγια.
«Πολλοί άνθρωποι που ζουν στη βόρεια NSW ή στο Queensland μπορεί να έχουν ραντεβού στο γιατρό στην άλλη πολιτεία, διότι τα νοσοκομεία εδώ εξυπηρετούν και πολλούς ανθρώπους από τη βόρεια NSW και οι άνθρωποι πολύ συχνά μπερδεύουν τα ραντεβού τους στο γιατρό.
«Η θετική πλευρά είναι αν ξέχασες κάτι από το σουπερμάρκετ (στο NSW) μπορείς να πας απέναντι σε ένα σουπερμάρκετ στην άλλη πλευρά, αλλά όμως δεν δουλεύει ανάποδα. Νομίζω ότι τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.»

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η συζήτηση μαίνεται για πολλά χρόνια για το αν θα πρέπει η πολιτεία του Queensland να υιοθετεί τη θερινή ώρα όπως και οι πολιτείες NSW, Victoria, Tasmania, South Australia και ACT.
Προηγούμενες κυβερνήσεις της πολιτείας του Queensland το απέκλεισαν, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής Premier Annastacia Palaszczuk που είπε φέτος ότι οι πολίτες του Queensland δεν θέλουν τη θερινή ώρα.
Πριν από τις πρόσφατες εκλογές στην πολιτεία του Queensland, το θέμα αυτό ήταν το ένα θέμα στο οποίο συμφωνούσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα.
Οι Πράσινοι του Queensland νωρίτερα φέτος κάλεσαν για δοκιμή δύο χρόνων και για δημοψήφισμα πάνω στο θέμα (το τελευταίο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στο Queensland το 1992). Στο μεταξύ η λύση του Βουλευτή του Tweed Geoff Provest είναι η λήξη της θερινής ώρας ένα μήνα νωρίτερα στην πολιτεία NSW.
Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της θερινής ώρας είναι πολλά και ποικίλα: αυτοί που είναι εναντίον λένε ότι η θερινή είναι αχρείαστη και θα επηρεάσει αρνητικά τους αγρότες, αυτοί που είναι υπέρ λένε ότι θα ευθυγραμμιστούν καλύτερα οι επιχειρήσεις της πολιτείας Queensland με επιχειρήσεις στις νότιες πολιτείες.
Κάποιοι λένε ότι η θερινή ώρα στο Queensland πρέπει να μεταφερθεί στα νοτιοανατολικά της πολιτείας, ιδιαίτερα στο τρίγωνο της τουριστικής ζώνης μεταξύ Gold Coast, Brisbane και Noosa. Άλλοι λένε ότι μόνο μια προσέγγιση για όλη την πολιτεία θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Ο Nick Lloyd από το Queensland είπε ότι τα πιθανά οφέλη της θερινής ώρας στο Queensland περιλαμβάνουν την ευκολία, την ασφάλεια για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν σπίτι τους το βράδυ και καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων μεταξύ των πολιτειών.
Είπε επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό με τον οποίο τα ηλιακά πλαίσια καταλαμβάνουν στην πολιτεία του Queensland, η πολιτεία θα μπορούσε εύκολα να επωφεληθεί πλήρως από τη θερινή ώρα για να βοηθήσει να ελαφρυνθεί η ζήτηση αιχμής στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων ημερών, εξοικονομώντας στην κυβέρνηση 650 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε περιφερειακές επιδοτήσεις αιχμής.
Και αυτό είναι σε συνδυασμό με το εκτιμώμενο ποσό των 435 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που πιστεύεται ότι χάνει η οικονομία του Queensland με το να είναι μία ώρα πίσω από την υπόλοιπη ανατολική ακτή.
«Το γεγονός ότι εμείς (Queensland και NSW) έχουμε βόρεια/νότια διαφορά ώρας και όχι ανατολική/δυτική γραμμή διαφοράς ώρας που λειτουργεί διαμέσου των πιο αραιοκατοικημένων περιοχών του εσωτερικού, μας λέει ότι ορισμένοι πολιτικοί του Queensland δεν αντιμετωπίζουν σωστά το θέμα που απλά δεν θα σταματήσει να υπάρχει μέχρι να αντιμετωπιστεί κατάλληλα», είπε.
«Έχουν περάσει σχεδόν 24 χρόνια από το τελευταίο δημοψήφισμα στο Queensland, αλλά οι στάσεις και τα δημογραφικά στοιχεία έχουν αλλάξει και πολλοί άνθρωποι στην ηλικία των περίπου 40 χρόνων, δεν είχαν ποτέ λόγο για το θέμα της θερινής ώρας στο Queensland.»…»

Photo: Ο Casey Barnes έχει το νου του στην ώρα - και τις δύο ώρες…

(*) Article published in the POLITIS newspaper on the 6th of November 2016, Sunday.

No comments: