Tuesday, November 21, 2017

Τιμούμε και θυμόμαστε τους «αγνοούμενους» μας στο Λονδίνο… (Μέρος Α)

Τιμούμε και θυμόμαστε τους «αγνοούμενους» μας στο Λονδίνο… (Μέρος Α)

Sevgul Uludag

caramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, μαζευόμαστε στο Κέντρο Κυπριακής Κοινότητας στο Λονδίνο σε μια βραδιά που διοργανώθηκε από την Οργάνωση Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων (ΗΒ), όπου τιμούμε και θυμούμαστε όλους τους «αγνοούμενους» μας…
Έχουμε έρθει στο Λονδίνο μαζί μια με την αγαπητή μου φίλη Χριστίνα Παύλου Σολωμή Πατσιά, μετά από πρόσκληση από την οργάνωση αυτή για τη βραδιά αυτή – νωρίτερα η Χριστίνα και η Όλια Ακύλα Παπακώστα ήρθαν εδώ για να τοποθετήσουν ένα κίτρινο τριαντάφυλλο πάνω σε κάθε τραπέζι και κάποια ακόμα κίτρινα τριαντάφυλλα και κεριά στην άκρη της σκηνής…
Τώρα, περισσότεροι από 150 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν μαζευτεί εδώ για αυτή τη σημαντική βραδιά, οι περισσότεροι από αυτούς είναι συγγενείς «αγνοουμένων»…
Ο Νεοκλής Νεοκλέους, πρόεδρος της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων (ΗΒ) στην ομιλία του καλωσορίζει όλους και λέει:
«Αγαπητοί φίλοι,
Εκ μέρους της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων ΗΒ, σας καλωσορίζω σε αυτή τη ξεχωριστή βραδιά Μνήμης και Τιμής των Αγνοουμένων ΜΑΣ.
Ένα ζεστό καλωσόρισμα στις ομιλήτριες μας από την Κύπρο. Την Τουρκοκύπρια ερευνητική δημοσιογράφο Sevgul Uludag και τη Χριστίνα Παύλου Σολωμή Πατσιά από την Κώμη Κεπήρ, της οποίας ο πατέρας και ο αδελφός είναι ανάμεσα στους αγνοουμένους.
Η Χριστίνα είναι επίσης μέλος της Δικοινοτικής Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων και Θυμάτων Πολέμου – «Μαζί Μπορούμε!». Σας ευχαριστούμε και τις δύο που αποδεχθήκατε την πρόσκληση μας.
Απόψε είναι πράγματι μια ξεχωριστή βραδιά επειδή:
- Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι είναι εδώ μαζί, για πρώτη φορά, για να Θυμηθούν και να Τιμήσουν ΟΛΟΥΣ τους Αγνοούμενους μας από τα τραγικά γεγονότα από το 1963 μέχρι το 1974
- Έχουμε ισχυρή εκπροσώπηση από τον Τουρκοκυπριακό Σύνδεσμο για Δημοκρατία. Αριθμός μελών τους είναι επίσης Συγγενείς αγνοουμένων.
- Ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπριακής Κοινότητας αντιπροσωπεύεται επίσης εδώ.
- Έχουμε επίσης μαζί μας Συνδέσμους Ελληνοκυπρίων ΗΒ, με Συγγενείς ανάμεσα στα μέλη τους που έχουνε δείξει πρακτική υποστήριξη για την εκστρατεία μας. Από την Κώμη Κεπήρ, το Λεονάρισσο, τον Άγιο Αμβρόσιο, την Κώμα του Γιαλού, τα Λιμνιά, τη Γιαλούσα, την Αγία Τριάδα, την Άχνα, την Καλαβασό και άλλα χωριά. Ο Σύνδεσμος Επτακώμης είναι επίσης εδώ, και υποσχέθηκαν υποστήριξη.
- Έχουμε το Κέντρο Κυπριακής Κοινότητας και το Σύνδεσμο Κυπρίων Γυναικών, με τη Σούζη Κωνσταντινίδη, MBE, που έχει στηρίξει την Οργάνωση μας από την αρχή.
- Και φυσικά, έχουμε εκπροσώπους του Κοινοτικού Τύπου: Παροικιακή, Ελευθερία και Londra Gazette, όπως επίσης και τη Hellenic TV που μας βοήθησε να δημοσιεύσουμε τις εκστρατείες μας.
- Τέλος, παρά το γεγονός ότι είχαμε αποφασίσει να μην στείλουμε ειδικές προσκλήσεις για την εκδήλωση αυτή, ιδιαίτερα σε πολιτικούς, χαιρόμαστε που βλέπουμε να παρευρίσκεται ο πρώτος Κύπριος μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Χαιρόμαστε επίσης που βλέπουμε τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, χωρίς ειδική πρόσκληση.
Αυτή η σπουδαία ιδέα να φέρουμε μαζί και τις δύο Κυπριακές Κοινότητες στο ΗΒ, ήρθε από τον καλό μου φίλο και μέλος της Επιτροπής μας Gokay Ucar, που τυχαίνει να είναι συγγενής και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων (η μητέρα του είναι Ελληνοκύπρια και ο πατέρας του Τουρκοκύπριος).
Ενώ ο Gokay ήταν ο συνδετικός κρίκος, η εκδήλωση που έγινε τον Μάιο του 2015, για να τιμήσουμε τη Sevgul, ήταν ο καταλύτης. Οργανώσαμε μαζί την εκδήλωση με το Σύνδεσμο Κώμης Κεπήρ με στήριξη από τον Τουρκοκυπριακό Σύνδεσμο για Δημοκρατία. Ήταν ξεκάθαρο σε όλους μας τότε, ότι μπορούμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις και εκστρατείες για το ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων μαζί, χωρίς να αναμειγνύουμε την πολιτική ή οποιοδήποτε άλλο διαχωριστικό θέμα.
Φίλοι, πάνω στα τραπέζια σας, θα βρείτε το πρόγραμμα της αποψινής βραδιάς με τα στατιστικά στοιχεία και τους αριθμούς της ΔΕΑ στο πίσω μέρος, δείχνοντας τον συνολικό αριθμό των Αγνοουμένων με τους οποίους ασχολείται η ΔΕΑ (2002), τον αριθμό αυτών που έχουν εκταφεί (1211), και τον αριθμό εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου (825). Αναγράφονται επίσης στατιστικά για τους Αγνοούμενους της κάθε κοινότητας.
Οι αγνοούμενοι για μας δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι οι συμπατριώτες μας, οι συγχωριανοί μας, οι φίλοι μας. Και για τους συγγενείς, πολλοί είναι γονείς, αδέλφια και παιδιά.
Είναι ξεχωριστά άτομα, με όνομα και επίθετο, που, τουλάχιστον μέχρι τη μέρα που χάθηκαν τα ίχνη τους, είχαν μια ζωή και όνειρα για το μέλλον. Είτε είναι ζωντανοί, είτε νεκροί έχουν κάθε δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα, να τους θυμούνται, να τους αγαπούν και να τους σέβονται.
Η απροσδόκητη απώλεια τους, κατέστρεψε τη ζωή των οικογενειών που άφησαν πίσω τους, που έπρεπε να υπομείνουν την αγωνία της αναμονής και την απογοήτευση του να μην γνωρίζουν. Ακόμα επιθυμούν να μάθουν τη μοίρα των αγαπημένων τους. Και έχοντας αποδεχθεί το γεγονός ότι το πιο πιθανόν είναι ότι θα βρεθούν νεκροί, θα ήθελαν να έχουν την ευκαιρία να θάψουν τα οστά τους με την αξιοπρέπεια που τους αξίζει.
Οι συγγενείς έχουν επίσης δικαιώματα.
Η πρόοδος για λύση του προβλήματος των Κυπρίων Αγνοουμένων είναι παράδοξη. Παρόλη την σημαντική συμμετοχή των ΗΕ, της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΕΔΑΔ για τόσα πολλά χρόνια, έχει επιτευχθεί σχετικά μικρή και πολύ αργή πρόοδος και το θέμα απέχει πολύ από το να συμπληρωθεί. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η καθιερωμένη διαδικασία απαιτεί απλώς τη συνεργασία εκείνων που κατέχουν πληροφορίες ή τα μέσα για να τις αποκτήσουν.
Είμαστε πολύ ευτυχείς, και είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι επιτέλους η ΔΕΑ έχει αποστείλει αιτήματα σε όλες τις χώρες που είχαν στρατιωτική ή ειρηνευτική παρουσία στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων, για πρόσβαση στα αρχεία τους ή πληροφορίες από αυτές.
Η πρόοδος είναι επίσης αργή όσον αφορά άτομα που δίνουν πληροφορίες, παρόλο που διαδοχικοί Ηγέτες των Κοινοτήτων στην Κύπρο καλούν όλους όσους έχουν πληροφορίες για τους αγνοουμένους να τις δώσουν στη ΔΕΑ. Είναι πεποίθηση μας ότι πολύ περισσότερα είναι γνωστά αλλά ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί. Και αυτό πάλι όταν οι διαδικασίες και κανόνες που ακολουθεί η ΔΕΑ δεν απαιτούν για επίρριψη ευθύνης ή δίωξη.
Φίλοι, έχουν περάσει σχεδόν 35 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης μας. Σε όλη τη διάρκεια της μακράς μας ιστορίας, έχουμε αγωνιστεί ακούραστα για τη λύση του ανθρωπιστικού θέματος των Αγνοουμένων της Κύπρου, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και στην Ευρώπη. Δυστυχώς, έχουμε όλοι ακόμα πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε και είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη σας στήριξη.
Η συνεργασία για όλους του Αγνοούμενους μας και τους Συγγενείς τους μας κάνει πιο δυνατούς και μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα. Οι κοινές δραστηριότητες που έχουμε πραγματοποιήσει πρόσφατα το αποδεικνύουν:
- Νωρίτερα αυτό το μήνα η Επιτροπή μας μαζί με τον Τουρκοκυπριακό Σύνδεσμο για Δημοκρατία συνάντησε την τριμελή Κυπριακή Επιτροπή Αγνοουμένων, που είχε επισκεφτεί το Λονδίνο για να ζητήσει από την Βρετανική Κυβέρνηση πρόσβαση στα αρχεία, για πληροφορίες για τους αγνοουμένους. Πιστεύω ότι εντυπωσιάστηκαν με τις πληροφορίες που μπορούν να βρεθούν από την Κυπριακή Κοινότητα στο ΗΒ.
- Τον Μάρτιο φέτος είχαμε επισκεφτεί το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας και είχαμε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους υπεύθυνους για το θέμα του «Διακανονισμού του Κυπριακού». Εφόσον η αντιπροσωπεία μας περιλάμβανε και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν μπορούσαν να πάρουν τη συνήθη θέση τους «ουδέτερη στάση – δεν στηρίζουμε κάποια πλευρά». Τους ζητήσαμε να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της ΔΕΑ για πρόσβαση στα Βρετανικά αρχεία. Ζητήσαμε επίσης να ενθαρρύνουν και άλλες κυβερνήσεις να πράξουν το ίδιο.
- Το Νοέμβριο πέρσι επισκεφτήκαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και συναντηθήκαμε με εκπροσώπους πολλών χωρών, πριν από τη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών, όπου συζητήθηκε το θέμα των Αγνοουμένων της Κύπρου. Τους μεταδώσαμε το ίδιο μήνυμα ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι να μάθουμε τι συνέβηκε σε ΟΛΟΥΣ τους αγνοούμενους μας. Η τελευταία απόφαση των Υπουργών κινήθηκε περισσότερο προς τις απαιτήσεις των συγγενών, παρά προηγούμενες αποφάσεις.
Το μήνυμα μας, είτε απευθύνεται σε χώρες με στρατούς στην Κύπρο είτε σε χώρες που μπορούν να επηρεάσουν είναι «Να έχετε Καρδιά». Βοηθήστε να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι μας. Οι Συγγενείς και ΟΛΕΣ οι Διεθνείς Οργανώσεις ζητούν τη συνεργασία σας για τη επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού θέματος. «Δείξετε την ανθρωπιά σας».
Το μήνυμα μας απευθύνεται επίσης στην Κυπριακή Κοινότητα ΗΒ, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όπως επίσης και Βρετανούς που έτυχε να βρίσκονται στην Κύπρο τον καιρό των τραγικών γεγονότων. «Να έχετε Καρδιά» είναι μια ένεση για μαζική αφύπνιση: «πέστε μας αν ξέρετε οτιδήποτε, πέστε μας αν γνωρίζετε άλλους που μπορεί να έχουν τις πληροφορίες που ψάχνουμε». Βοηθήστε να φέρουμε κλείσιμο για τους Συγγενείς. Δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε.
Έτσι, Φίλοι, ας εργαστούμε μαζί για όλους τους Αγνοούμενους μας και για όλους τους Συγγενείς μας.»
Η επόμενη ομιλία είναι αυτή της αγαπητής μου φίλης Χριστίνας Παύλου Σολωμή Πατσιά, αλλά θα τη μοιραστώ μαζί σας την επόμενη βδομάδα – και μετά μίλησα εγώ και έδειξα το είδος της δουλειάς που κάνουμε εθελοντικά ως ανθρωπιστικό έργο, με φωτογραφίες κάποιων «αγνοουμένων» των οποίων είχαμε υποδείξει τον τόπο ταφής στη ΔΕΑ και των οποίων τα οστά κατάφεραν να ανευρεθούν και να επιστραφούν στις οικογένειες τους…
Και μετά απαντήσαμε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση…
(Συνεχίζεται)

Photo: Ο Νεοκλής Νεοκλέους, πρόεδρος των συγγενών αγνοουμένων στο Λονδίνο, μιλά στην εκδήλωση...

(*) Article published in the POLITIS newspaper on the 12th of November 2017, Sunday.

No comments: