Sunday, May 8, 2016

«Η σύγκρουση είναι εύκολη… Η απολογία είναι δύσκολη…»

«Η σύγκρουση είναι εύκολη… Η απολογία είναι δύσκολη…»

Sevgul Uludag

caramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

Ο φίλος μας Ulash Gokche λέει «Η σύγκρουση είναι εύκολη, η απολογία είναι δύσκολη» και γράφει ένα άρθρο για την σελίδα μου στην εφημερίδα YENIDUZEN με τίτλο «Ένα Ρωσικό παράδειγμα στην αποφυγή συγκρούσεων σε εθνοτικά ή θρησκευτικά προβλήματα…»
Θέλω σήμερα να μοιραστώ μια περίληψη αυτού του σημαντικού άρθρου του Ulash Gokche με την ιδέα ότι μπορεί να ανοίξει το μυαλό μας για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια σύγκρουση προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση, ακόμα και η αιματοχυσία στην Κύπρο…
Γράφει ο Ulash Gokche:
«Το βράδυ της 1ης Απριλίου 2016 συνέβηκε κάτι σοβαρό στην πρωτεύουσα Elista της Ρωσικής Δημοκρατίας της Kalmykia, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή εθνοτική ή θρησκευτική σύγκρουση. Ένας από τους αθλητές που βρισκόταν στην Elista από το Dagestan για το πρωτάθλημα πάλης, πήγε στο μεγαλύτερο Βουδιστικό Μοναστήρι στην Ευρώπη που ονομάζεται Burhan Bakshin Altan Sum και χρησιμοποίησε τον κήπο του για τουαλέτα. Επιτέθηκε σωματικά στο μνημείο του Βούδα και τα δημοσίευσε όλα αυτά στο διαδίκτυο μέσο του Periscope. Όταν οι πολίτες της πόλης έμαθαν για αυτό, πήγαν στο ξενοδοχείο που διέμενε ο αθλητής από το Dagestan και τον πήραν στο Μοναστήρι, τον ανάγκασαν να γονατίσει και να απολογηθεί.
Η Kalmykia είναι η μόνη βουδιστική περιοχή στην Ευρώπη. Οι Καλμίκιοι που έχουν τουρκικές ρίζες πιστεύουν στο Θιβετιανό Βουδισμό. Το γειτονικό Dagestan που έχει σύνορα με την Kalmykia είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα δημοκρατία της Ρωσίας. Το Dagestan είναι εκεί όπου εκατοντάδες εθνοτικές ομάδες ζούνε μαζί και είναι η περιοχή στη Ρωσία όπου υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή εθνική και γλωσσική ποικιλία. Το Dagestan είναι επίσης η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο όσον αφορά στην γλωσσική ποικιλία ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το Dagestan έχει 14 επίσημες γλώσσες και οι πολίτες του Dagestan είναι γνωστοί ανάμεσα στους λαούς του Καυκάσου ως πολεμιστές και ως οι πιο ξεροκέφαλοι. Επιπλέον, το Dagestan είναι ένα μέρος όπου ο Ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι το περισσότερο διαδεδομένος στη Ρωσία. Έτσι με τέτοιες διαφορές, που φέρουν τους πιθανούς κινδύνους για σύγκρουση, συνέβηκε ένα τέτοιο περιστατικό μεταξύ των δύο γειτονικών δημοκρατιών – σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, θα μπορούσε να οδηγούσε σε σοβαρή σύγκρουση. Πιστεύουμε ότι αυτό που συνέβηκε μετά είναι μια μέθοδος επίλυσης τέτοιων εθνοτικών ή θρησκευτικών λόγων σύγκρουσης.
Μετά την άσχημη επίθεση, η αστυνομία της Elista συνέλαβε τον αθλητή από το Dagestan. Θα δικαστεί για παράβαση του νόμου για «Ελευθερία Συνείδησης και Πίστης». Μετά από τη σύλληψη αυτή, ο Πρόεδρος της Kalmykia Alexei Orlov τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του Dagestan Ramazan Abdulatipov και του έδωσε πληροφορίες για το περιστατικό. Ο Abdulatipov στη δημόσια δήλωση του, αποδοκίμασε την ανεύθυνη συμπεριφορά των νέων εκείνων με έλλειψη πολιτισμού και δήλωσε ότι η μητέρα και ο πατέρας του αθλητή έδωσαν τις απολογίες τους. Ο Πρόεδρος του Dagestan έδωσε επίσης «Προειδοποίηση για Τιμωρία» στον Υπουργό Αθλητισμού. Μετά από αυτό ο Πρόεδρος του Dagestan έκανε μια επείγουσα επίσκεψη στην Elista, πρωτεύουσα της Kalmykia. Εκεί ο Orlov και ο Gamidov έκαναν κοινή δήλωση στον τύπο. Ο Orlov στην ομιλία του κατήγγειλε τέτοιες ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγκρουση μεταξύ των δύο λαών και τόνισε ότι μοιράζονται την ίδια άποψη με το Dagestan για το θέμα αυτό. Ο Gamidov από την άλλη είπε τα ακόλουθα: «Όλοι οι πολίτες του Dagestan ένιωθαν πολύ άβολα με την ανήθικη συμπεριφορά κάποιων ατόμων από το Dagestan. Καταγγέλλουμε την ανήθικη συμπεριφορά των πολιτών μας. Εκ μέρους όλων των πολιτών του Dagestan και εμένα προσωπικά, εκφράζω την βαθιά μου θλίψη προς τον αδελφό λαό της Kalmykia. Οι λαοί μας πάντοτε είχαν καλές γειτονικές σχέσεις. Σήμερα χιλιάδες πολίτες του Dagestan ζούνε και εργάζονται στην Kalmykia. Οι πολίτες του Dagestan που ζούνε εδώ, ζούνε με απόλυτο σεβασμό στη θρησκεία και όλες τις αξίες των πολιτών της Kalmykia. Κάποιοι νεαροί ντρόπιασαν τη δημοκρατία μας με τη συμπεριφορά τους. Οι πολίτες της Kalmykia μπορεί να είναι σίγουροι ότι αυτό το γεγονός δεν θα μείνει χωρίς αντίδραση. Από σήμερα ο προπονητής της ομάδας που έφερε τον αθλητή στην Kalmykia έχει απολυθεί από τη δουλειά του. Το γεγονός αυτό που συνέβηκε ψες δημιουργεί μια ευκαιρία για να δώσουμε περισσότερη σημασία στη νεολαία έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν ποτέ τέτοια γεγονότα…»
Η δήλωση του ηγέτη ενός λαού που ζει και είναι ακόμα και έτοιμοι να πεθάνουν για την τιμή τους μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για εμάς για το πώς μπορούν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις.
Οι αρχές του Dagestan και της Kalmykia χωρίς να δώσουν καμιά ευκαιρία σε ακραίους θρησκευτικούς ή εθνικιστικούς κύκλους να παραποιήσουν το περιστατικό, το μοιράστηκαν με το κοινό. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα έτσι ώστε τα γεγονότα να μην μεγαλοποιηθούν και οι οπορτουνιστές να κερδίσουν από αυτό. Η απόκρυψη τέτοιων ενεργειών, η προσποίηση ότι δεν συνέβηκαν ή αγνοώντας τις και δηλώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες γίνονται μόνο από εξτρεμιστές, στην πραγματικότητα αφήνει τα προβλήματα να μετατραπούν σε σύγκρουση. Για να επιλυθούν τέτοια θέματα είναι αναγκαίο τέτοιες ενέργειες να συζητηθούν ανοικτά, χωρίς φόβο ή ντροπή. Η μισαλλοδοξία προς τη θρησκεία, τη μη ύπαρξη θρησκείας, άλλες γλώσσες, άλλες πολιτικές ή σεξουαλικές προτιμήσεις, άλλους λαούς, είναι μια κοινή ασθένεια. Η φύση των ανθρώπων φοβάται εκείνους/ες που δεν είναι σαν αυτόν/ή και νιώθει την ανάγκη να προστατεύσει τον εαυτό του/ης. Πάντοτε θα συναντούμε τέτοια συμπεριφορά και πάντοτε θα πρέπει να βρίσκουμε λύσεις σε τέτοια προβλήματα. Πρέπει να συνηθίσουμε την ανθρώπινη φύση. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ανοχής αγνοώντας το. Αντιθέτως μάλλον, χρειάζεται να δούμε τα προβλήματα και να τα χειριστούμε με σοβαρότητα.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι τέτοιες ενέργειες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σοβαρά, στο επίπεδο που απαιτείται. Δηλαδή, οι επιθέσεις ενάντια στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή την έλλειψη πεποιθήσεων, οι επιθέσεις ενάντια στις εθνοτικές ταυτότητες πρέπει να απαντιούνται στο ψηλότερο επίπεδο με την μεγαλύτερη δυνατή σημασία. Αυτό είναι αναγκαίο για να υποδειχθεί πόση πολλή σημασία δίνεται σε αυτές και σε ποιο επίπεδο θα τύχουν απάντησης – το κοινό πρέπει να λάβει το σωστό μήνυμα.
Το τρίτο σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα τόσο πολιτικά όσο και στο επίπεδο της αστυνομίας για να προληφθούν τέτοιες ενέργειες. Τέτοιες ενέργειες πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρούνται.
Διότι η επίθεση δεν έχει στόχο ένα μόνο άτομο, μια μόνο θρησκεία ή έλλειψη θρησκείας – έχει ως στόχο την ειρήνη, το μέλλον μιας κοινότητας και μπορεί να προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις.
Σε όλο τον κόσμο, αν ένα συνηθισμένο έγκλημα διαπράττεται ενάντια σε ένα άτομο, η τιμωρία του είναι διαφορετική. Αν ένα έγκλημα είναι ενάντια σε μια ολόκληρη κοινότητα, δηλαδή αν είναι έγκλημα τρομοκρατίας, η τιμωρία του είναι διαφορετική, είναι βαρύτερη.
Ένας πολίτης που άφησε κάποια αθεϊστικά φυλλάδια σε μια εκκλησία στη Βρετανία τιμωρήθηκε με φυλάκιση. Παρομοίως, εκείνοι που χόρεψαν στον Καθεδρικό του Ιησού Σωτήρος στη Μόσχα επίσης τιμωρήθηκαν με φυλάκιση.
Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να αποκαλεστούν αυτά ως το συνηθισμένο έργο αλητών…
Η Κύπρος είναι ένα μέρος με μαζικούς αριθμούς «αγνοουμένων» και μαζικών ταφών. Χιλιάδες άνθρωποι μας είναι σε τάφους. Εκατοντάδες άτομα μας περιμένουν να τους βρούμε στον πάτο ενός πηγαδιού, κάτω από ένα δέντρο. Το μόνο έγκλημα του λαού μας είναι ότι είχαν βυζάξει με το γάλα της μητέρας του την τουρκική ή την ελληνική γλώσσα. Παιδιά και νέοι και ηλικιωμένοι και γυναίκες και άντρες σκοτώθηκαν για αυτό. Αυτή η χώρα είναι ένα ολόκληρο άγαλμα αυτών που μας έφερε ο εθνικισμός. Δηλαδή το παρελθόν της χώρας μας είναι το αποτέλεσμα των ηγετών μας που δεν ήταν τόσο έξυπνοι και σοφοί όπως τους ηγέτες της Kalmykia και του Dagestan. Είτε η χώρα μας ενωθεί είτε αν μείνει όπως είναι τώρα, μπορεί να συναντήσουμε τα προβλήματα που ζήσαμε στο παρελθόν. Γι αυτό εκτός από ανοχή προς κάθε είδους διαφορές, θρησκεία, γλώσσα και φυλή, πρέπει να μην δείξουμε καμία καθόλου ανοχή προς την έλλειψη ανοχής. Σήμερα στη Γερμανία και τη Ρωσία υπάρχει μια απίστευτη έλλειψη ανοχής προς φασιστικά σύμβολα, φασιστική γλώσσα και φασιστικές οργανώσεις.
Σε μια χώρα όσο δημοκρατική όπως η Γερμανία, ένα ναζιστικό σύμβολο είναι τόσο σοβαρό ώστε κάποιος να παραμείνει στη φυλακή για πολλά μακρά χρόνια. Όμως γιατί; Διότι τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Ρώσσοι (ΕΣΣΔ) ήταν θύματα του φασισμού. Γι αυτό δεν υπάρχει ανοχή στο φασισμό που έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους. Ας αφήσουμε τους πολίτες της Kalmykia, του Dagestan, της Ρωσίας και της Γερμανίας να είναι ένα μάθημα για μας… Ας τους αφήσουμε να είναι μάθημα στους ηγέτες μας, τους δασκάλους μας, τους θρησκευτικούς μας ανθρώπους, τους πολιτικούς μας, τους δημοσιογράφους μας, την αστυνομία μας και τους στρατιώτες μας…»

Foto: Οι Orlov και Gamidov προβαίνουν σε κοινή δήλωση…

(*) Article published in the POLITIS newspaper on the 8th of May 2016, Sunday.

No comments: