«Ο ρόλος της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου και άλλων πρωτοβουλιών πολιτών…»
Sevgul Uludag
caramel_cy@yahoo.com
Τηλ: 99 966518
Ο Δρ. Cemal Mert, ένας ακτιβιστής της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, παιδίατρος και αρθρογράφος στην ιστοσελίδα «Gazete 360» πιστεύει ότι οι πρωτοβουλίες πολιτών μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συμφιλίωση.
Σύμφωνα με το Δρ. Cemal Mert, οι Κύπριοι από το 1963 έχουμε κλειδωθεί με την έλλειψη λύσης στο «Κυπριακό πρόβλημα» και έχουμε αναλώσει τον πιο σημαντικό μέρος της πνευματικής και κοινοτικής μας ενέργειας πάνω στο θέμα αυτό. «Οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος» που συνεχίζεται για μισό αιώνα μπορούν να αναστατωθούν σε μια στιγμή λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες ή μια «κρίση στη διάρκεια ενός γεύματος» στην Ιστανπούλ, παρόλο που υπάρχει συζήτηση για λύση και δημοψηφίσματα στο τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον Δρ. Cemal Mert, η κάθε κρίση συνεχίζει να διαβρώνει το αίσθημα της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους και διασκορπίζει τις ελπίδες…
Του ζήτησα να γράψει τις ιδέες του για τη σελίδα αυτή στον ΠΟΛΙΤΗ… Και συνεχίζει στο άρθρο που έχει γράψει για σας:
«Ούτε οι ατέλειωτες διαπραγματεύσεις από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ούτε οι δεκάδες αποφάσεις των ΗΕ, Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, Προτάσεις Καλής Θέλησης και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν υπήρξαν αρκετά για επίτευξη λύσης που να υιοθετηθεί από τις δύο κοινότητες.
Η εξεύρεση λύσης μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις των ηγετών και η επίτευξη ειρήνης φαίνεται να είναι μια ασθενής πιθανότητα.
Επομένως, πως θα ανοίξει η κλειδαριά του κυπριακού προβλήματος;
Γνωρίζουμε μέσα από την ιστορική μας εμπειρία ότι οι ξένες δυνάμεις αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στο κυπριακό πρόβλημα. Όμως υπερβάλλοντας με αυτό και αγνοώντας τις εσωτερικές δυναμικές μπορεί επίσης να είναι ένα υπερβολικό αποτέλεσμα. Ένα τέτοιο υπερβολικό αποτέλεσμα δημιουργεί κοινοτική αδράνεια…
Η απόδοση της δέουσας προσοχής στις εσωτερικές δυναμικές, που θα βοηθούσε ώστε να έρθει πιο κοντά η ψυχολογία των κοινοτήτων, θα πρέπει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Η συνάντηση των δύο κοινοτήτων στους κοινούς χώρους που ζούνε θα πρέπει από τώρα να αποτελεί στόχο…
Αν κοιτάξουμε την ιστορική εμπειρία της Κύπρου, υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα για το πως οι τοπικές δυνάμεις υπήρξαν εξίσου αποτελεσματικές όπως τις δυνάμεις από το εξωτερικό τόσο σε θετικά όσο και σε αρνητικά γεγονότα…
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα για τους Τουρκοκύπριους είναι η διαδικασία του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν. Ο ρόλος των μαζών και η επιτυχία της τοπικής πολιτικής ηγεσίας στη διάρκεια εκείνης της διαδικασίας είναι αναμφισβήτητα. Σε εκείνη τη διαδικασία το στάτους κβο στο βόρειο μέρος του νησιού έλαβε βαριά πλήγματα και για παράδειγμα ο θρυλικός ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς στάλθηκε στη συνταξιοδότηση.
Έχουμε δει αμέτρητες φορές μέσα από την πράξη ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για να το αφήσουμε στους ηγέτες να διεξάγουν διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Πέρα από τους άλλους ηγέτες των κοινοτήτων, το έχουμε μάθει επίσης μέσα από την εμπειρία μας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια που ήταν σύντροφοι. Μετά ούτε ο Έρογλου και ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης ή ο Ακιντζί και ο Αναστασιάδης δεν κατάφεραν να έχουν αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησαν.
Το τι λείπει στις διαπραγματεύσεις είναι η «ανάσα των κοινοτήτων…»
Τα μεγαλύτερα θύματα του διακοινοτικού προβλήματος στην Κύπρο και εκείνοι που θα επωφεληθούν το περισσότερο θα είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι και έχουν μεγάλα καθήκοντα να εκπληρώσουν.
Χωρίς τη μαζική ενέργεια των «Κυπρίων», το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να φτάσει σε μια διαρκή λύση.
Ο κύριος παράγοντας που θα κινητοποιούσε τους ηγέτες που διεξαγάγουν τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού προβλήματος, τις εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία, Ελλάδα και Αγγλία, την ΕΕ ως ένα σχεδόν εσωτερικό παράγοντα στην Κύπρο και τα ΗΕ ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων, θα ήταν οι θετικές μαζικές δράσεις των Κυπρίων.
Με αυτή την έννοια, υπάρχει μεγάλη αξία στις τοπικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Και μας δίνουν μια ιδέα για τον τρόπο που ακολουθούν οι θετικές μαζικές δράσεις για την ειρηνευτική διαδικασία.
Μερικές από τις πρωτοβουλίες πολιτών που έρχονται στο νου μου είναι: η Πρωτοβουλία Αμμοχώστου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λεμεσού, ο Σύνδεσμος των ατόμων που προέρχονται από τη Συλίκου και οι πρωτοβουλίες των ατόμων από την Πάφο. Αυτές οι πρωτοβουλίες πολιτών δείχνουν τον πραγματικό ρόλο των ατόμων και των μαζών του λαού στη διαδικασία προς την ειρήνη και μια λύση στην Κύπρο.
Η Πρωτοβουλία Αμμοχώστου είχε ξεκινήσει ως μια πρωτοβουλία Τουρκοκυπρίων από την Αμμόχωστο και με τον καιρό πήρε ένα δικοινοτικό χαρακτήρα. Η δουλειά πάνω στις πρωταρχικές έννοιες του κλειστού Βαρωσιού, του Λιμανιού Αμμοχώστου και της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου σύντομα άρχισε να καρποφορεί.
Οι Ελληνοκύπριοι με στόχο την πραγματοποίηση θρησκευτικών λειτουργιών άρχισαν να έρχονται μέσα στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, για πρώτη φορά από το 1958 και ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος Αμμοχώστου Kayalp και ο Ελληνοκύπριος δήμαρχος Αμμοχώστου Γαλανός έκαναν μια δήλωση για κοινές δράσεις για τη διάνοιξη του Βαρωσιού για επανεγκατάσταση… Λόγω αυτού, οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα οι αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, η έκθεση θαλάσσης που οργανώνεται κάθε χρόνο, οι θρησκευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η δικοινοτική δράση για απαίτηση της διάνοιξης του «Οδοφράγματος Δερύνειας», η μελέτη βιωσιμότητας πριν από την επανεγκατάσταση στο Βαρώσι, οι δραστηριότητες για να πεισθεί η UNESCO να συμπεριλάβει την εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς, οι δραστηριότητες για αρχιτεκτονικά, περιβαλλοντικά έργα για την πόλη για συντονισμένη και κοινή ανάπτυξη της πόλης της Αμμοχώστου – Βαρωσιού σε περίπτωση λύσης, η δημιουργία δικοινοτικών σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεκάδες παρόμοιων δράσεων…
Για αυτό το λόγο η Πρωτοβουλία Αμμοχώστου ήταν η μόνη Κυπριακή πρωτοβουλία πολιτών την οποία επισκέφτηκε ο κύριος Eide, ο Ειδικός Σύμβουλος των ΗΕ για την Κύπρο. Και τέλος αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, στην τελετή στις 2 Ιουνίου, η Πρωτοβουλία Αμμοχώστου βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την πολιτιστική και κοινοτική της συνεισφορά. Επίσης, τα τοπικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης που παρακολουθούν το κυπριακό πρόβλημα συχνά δημοσιεύουν τις απόψεις και δηλώσεις της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου.
Οι δραστηριότητες και στα δύο μέρη του νησιού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Λεμεσού, του Συνδέσμου των ατόμων που προέρχονται από τη Συλίκου και των Τουρκοκυπρίων από την Πάφο, όχι μόνο ενισχύουν την κοινοτική μνήμη που σβήνεται αλλά επίσης συμβάλλουν στο να λιώσει ο πάγος μεταξύ των δύο κοινοτήτων μας.
Με την ενεργό υποστήριξη και βοήθεια του κυρίου Αντρέα Χρίσου, του Δημάρχου Λεμεσού, οι Τουρκοκύπριοι πραγματοποιούν αρκετά συχνά μαζικές επισκέψεις στη Λεμεσό. Και με την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Λεμεσού και τη μεγάλη συμβολή του κυρίου Χρίστου, έγινε η αποκατάσταση των τάφων των Τουρκοκυπρίων που έχασαν τη ζωή τους στη Λεμεσό μεταξύ 1964-1974, γεγονός που εκτιμήθηκε βαθύτατα από τους Τουρκοκύπριους.
Οι Κύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, πρέπει να βγουν στους δρόμους για μια λύση και ειρήνη μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταβάλουν προσπάθειες για ενδυνάμωση των δικοινοτικών τοπικών πρωτοβουλιών των πολιτών…
Οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται την ανάσα και το φιλί της ζωής των κοινοτήτων μας…»
Photo: Μια άλλη δραστηριότητα της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου…
(*) Article published in the POLITIS newspaper on the 11th of December 2016, Sunday.
No comments:
Post a Comment